Вчимо малювати дітей середнього дошкільного віку (3 урок)

Черговим кроком в навчанні малювання слід виділити малювання декоративне, тобто, оздоблення намальованого. Малювання візерунку, відчуття кольору, поєднання елементів орнаменту. Необхідно виформовувати в процесі навчання декоративного малювання у дітей навичок розміряного нанесення різних елементів візерунка, логічне розташування крапок та ліній, кружечок та завитушок.
Для пояснення матеріалу дітям, та для наочності прикладів, варто показати витвори української народної творчості: декоративні писанки, вишиванки, рушники і т.д. В цих предметна народної творчості яскраво просліджується малюнок та зміна елементів візерунка, кольорова гамма, певний візерунок для певної форми предмету. Ввести поняття симетрії і довести до розуміння дитини в чому саме полягає симетрія, чому це важливо, як можна побачити порушення симетрії і як це видно на малюнку, у візерунку.
Освоївши навики малювання простих фігур, та пов’язаність предметів дітям буде надалі простіше зображати елементи малюнка, чи певного візерунка. Якщо на перших заняттях з малювання дітям пропонувалося провести по краям листка прямі лінії, то тепер це завдання набагато ускладнюється. Дітям необхідно на папері певної формі нанести візерунок, прикрасити середину, розмалювати краї, за умови правильного підібраних кольорів, правильно підібраного малюнку до певної формі (чи то тарілочка, чи то рушничок, чи вишиванка, а можливо це буде і писанка).
Починати малювати фарбами необхідно з нескладних ліній. Пензликом проводити їх прямі та хвилясті, далі вводити уміння малювати кола, з’єднувати гарно, рівно кінці кола, крапка потребує від дитини доброї просторової координації, щоб була проставлена симетрично і в потрібному місці.
Підсумовуючі виділимо: вміння правильно, почергово розташовувати елементи у візерунку; вміння підібрати певний візерунок до певної форми, правильність підбору кольорів до тематики.
На будь якому етапі малювання необхідно пам’ятати вікові особливості сприйняття дитиною оточуючого світу та поняття перспективи в образотворчому мистецтві.
В 3 роки — намалює нескладну (однозначну)форму предмету з використанням вірно підібраних кольорів;
В 4 роки – сонечко з хмаринками в небі та травичка на землі, більш складні кольори, перше поняття перспективи, нескладні візерунки, як то прикрашені краї на хустинці;
5 років — сюжетне зображення, прикрашання візерунками складних форм, повторюваність з певним інтервалом;
6 років – складне зображення сюжету, вірно витримані пропорції, пташки в небі, рибки у воді, завжди видно чітку грань, використовується повна палітра.

FireStats icon Работает с FireStats