Пісочна терапія — УНІКАЛЬНИЙ МЕТОД ПІЗНАННЯ СВОЄЇ ДУШІ.

В психологічному кабінеті ШДС «ПЕРЕВЕСЛО»

відкрита пісочна кімната.

Карл Густав Юнг висунув ідею про те, що «часто руки не знають, як розплутати те, над чим марно б’ється розум».

Пісочна терапія – це ключ до внутрішнього світу дитини, один з найбільш органічних способів висловити переживання, досліджувати світ, вибудувати відносини. Дитина грає в те, що її турбує. Відіграючи свої емоції, дитина кожен раз сама себе лікує. Батьки повинні бути поряд, підтримувати її в процесі «самолікування» і робити для себе висновки про те, що турбує їх сина чи доньку в даний момент.

До того ж створення пісочних композицій, на відміну від малюнка, наприклад, не вимагає яких-небудь особливих умінь. Тут неможливо помилитися, зробити щось не так — це важливо для тих, хто звик строго оцінювати себе. У кожного з нас вільно чи мимоволі з’являються критерії того, що таке «красивий малюнок», «гарний вірш», «правильно виліплена фігурка», але немає такого поняття, як «хороша» або «правильна» композиція на піску.

Пісочниця – це маленька модель навколишнього світу. Під час гри з піском дитина може висловити свої відчуття та переживання. За допомогою гри її легше почути та зрозуміти дорослим. Вирішуючи суперечливі питання під час гри у дитини зникає необхідність проявляти їх у повсякденному житті. Розігруючи різні сюжети відомих казок у пісочниці дитина символічно вирішує свої проблеми, позбавляється комплексів, страхів та переживань.

Переваги пісочної терапії:

- сприяє процесу індивідуалізації;

- розкриває творчий потенціал, внутрішні почуття, покращує сприймання та актуалізує спогади;

- сприяє поверненню дитини до минулого досвіду з метою повторного переживання;

- створює місток між несвідомим та свідомим, внутрішнім та зовнішнім, духовним та фізичним, невербальним та вербальним;

- забезпечує безпосередню гру, де немає жодного правильного або неправильного шляху;

- дозволяє позбутися контролю свідомості;

- стирає перепони для спілкування з людьми різного віку та інтелектуального статусу.

Пісочна терапія як різновид арт-терапії зорієнтована на притаманний кожній дитині внутрішній потенціал здоров’я і сили. Вона акцентує увагу на природному вияві думок, почуттів та настрою в творчості, прийняття дитини такою, якою вона є. Для дітей — це ігровий спосіб розповісти про свої проблеми, продемонструвати свої страхи та позбавитися їх, а також зняти емоційне напруження. Адже гра для дитини — це необхідна, природна й улюблена діяльність.

Психолог ШДС «ПЕРЕВЕСЛО»: Катаєва Тетяна Вікторівна.

FireStats icon Работает с FireStats