Вчимо малювати дітей середнього дошкільного віку (1 урок)

Розвитку навичок малювання та образотворчому мистецтву в цілому, в дитячих навчально-виховних закладах приділяють певну частину часу в навчально виховному і пізнавальному процесі. Слід знати, що малювання приймає участь в формуванні розвинення незалежного погляду дитини на оточуючий світ, через образотворче мистецтво дитина здатна формувати загальну реалістичну картину навколишнього світу, бачити як окремі предмети з їх особливостями, так і взаємодії цих предметів.
Малювання, розмальовування, ліплення, аплікація – саме ці, здавалося б нескладні, завдання прививають дитині спостережливість, уважність, посидючість, розвивають дрібну моторику і полегшать надалі навчання дитини.
Спочатку необхідно ознайомити дитину з окремими формами, геометричними фігурами, розглянути їх зовнішній вигляд. Малювати з дитиною окремі предмети, не складні за формою, наприклад: яблуко, ягода, прямокутник-прапорець, квадратне вікно. На початку кольори повинні бути прості і однозначні: червоний, чорний, зелений, синій. Для дітей 3-4 років складно малювати весь предмет одразу, діти бачать предмет частинами. Тому малюючи його вони малюють окремі частини, які пропорційно не відповідають одне одному. Ця вікова особливість є важливою і дорослим обов’язково потрібно її враховувати при зображенні та поясненні.

На початковому етапі, необхідно навчити дитину „бачити” предмет за його формою, пропорції предмета (яблуко – кругле та велике, листочок – продовгуватий та маленький). Бачити характерні ознаки предмета та виділяти їх кольором (яблуко – червоне, або жовте з зеленим листочком), вчитися та вдосконалювати малювання олівцями, крейдою, пензлем — це прості лінії та рухи, крапки та кола.
Варто відзначити особливості техніки при малюванні кола та овалу, де присутня необхідність для дитини виділяти співвідношення частин. Це дає змогу ускладнити завдання: малювання ялинки, чи наприклад, сніговика з різних за розмірами колами. В цей період необхідно привчати дітей розмальовувати малюнки штрихами, та зафарбовувати не виходячи за контури.
На даному етапі дітям зрозуміло малювання яскравих кульок, м’ячиків, згодом деревця з прямим стовбуром .

FireStats icon Работает с FireStats