Звіт керівника ШДС І ступеня «Перевесло» Лесик Марії Андріївни за 2016 – 2017 навчальний рік.

Навчальний заклад школа-дитячий садок І ступеня «Перевесло» Управління освіти Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації розпочав свою роботу з 15 травня 2008 року. Юридична адреса: м. Київ, вул. Урлівська, 19-а,
тел. 332-98-96,332-92-60,332-89-60
Заклад розрахований на 6 груп з наповнюваністю 120 дітей і 5 класів. На даний час в дошкільному закладі функціонує 13 груп дітей дошкільного віку з наповнюваністю 444 дитини і 1 клас початкової школи – 31 дитина:
• 3 групи молодшого дошкільного віку 4-го року життя;
• 4 групи середнього дошкільного віку 5-го року життя;
• 4 групи старшого дошкільного віку 6-го року життя;
• 2 групи короткотривалого перебування.
Групи комплектуються за віковими ознаками.
Дошкільний заклад працює за п’ятиденним робочим тижнем. Діти в дошкільному навчальному закладі перебувають за наступним режимом роботи груп:
• 5груп дошкільного віку з 7.00 — 19.00,
• 6 груп дошкільного віку з 7.30-18.00
• 2 короткотривалі з 9.00 — 13.00
• 1клас початкової школи з 8.30 — 18.00.
В ШДС І ступеня «Перевесло» працює 84 співробітника, 35 з них педагогічні працівники, 49 осіб — обслуговуючий та технічний персонал .
Дошкільний навчальний заклад здійснює свою діяльність відповідно до нормативних документів та законодавчих актів України:
• Конституції України,
• Закону України «Про освіту»,
• Закону України «Про дошкільну освіту»,
• «Положення про дошкільний навчальний заклад»,
• Базового компоненту дошкільної освіти України,
• Закону України «Про охорону праці»,
• Закону України «Про цивільну оборону»,
• Закону України «Про дорожній рух»,
• Закону України «Про відпустки»,
• Закону України «Про мови»,
• Базової Програми розвитку дитини дошкільного віку «Дитина»,
— Програми «Освіта. Україна XXI століття», а також, відповідно власного Статуту,
Програми розвитку та річного плану роботи.
Головною метою дошкільного закладу є забезпечення реалізації права громадян на здобуття дошкільної освіти, задоволення потреб громадян у нагляді, догляді та оздоровленні дітей, створення умов для їх фізичного, розумового і духовного розвитку.
Діяльність закладу направлена на реалізацію основних завдань дошкільної освіти : збереження та зміцнення фізичного та психічного здоров’я дітей; формування їх особистості , розвиток творчих здібностей, та нахилів; забезпечення соціальної адаптації та готовності продовжувати освіту; виховання потреби в самореалізації та самоствердженні.
Вжиті директором ШДС заходи щодо охоплення навчанням дітей 5-ти річного віку:
На виконання Закону України «Про дошкільну освіту», листа МОН України від 18.12.2000 року «Про організацію роботи з дітьми старшого дошкільного віку»,
Інструктивно-методичного листа МОН України від 04.10.2007 року «Про систему роботи з дітьми, які не відвідують дошкільні заклади», «Про здійснення соціально — педагогічного патронату» (від 17.12.2008 №1/9 — 811 ) протягом року здійснювався педагогічний патронат над дітьми 4-5 років, які проживають в мікрорайоні дитячого садка, але не відвідують його. Педагогічні працівники відвідали такі сім’ї вдома, проінформували батьків про можливі форми здобуття їхніми дітьми дошкільної освіти. Створена база даних дітей 5-ти річного віку нашого мікрорайону. Розроблені заходи залучення цих дітей до занять, свят та розваг у дошкільному закладі. З метою пропагування дошкільної освіти та більш глибокого ознайомлення з роботою дитячого садка, традиційно, у вересні було проведено презентацію закладу для батьків вихованців та жителів мікрорайону. Була надана можливість переглянути організацію життєдіяльності дітей, фотовиставки, вернісажі дитячих та колективних з вихователями робіт, оглянути предметно — ігрове середовище групових кімнат.
Створення умов для варіативності навчання та вжиті заходи щодо упровадження інноваційних педагогічних технологій в навчальний процес.
Планування роботи ШДС І ступеня «Перевесло» здійснюється відповідно до Інструктивно — методичного листа Міністерства освіти і науки України «Планування роботи в дошкільних навчальних закладах». Саме річним планом регламентується організація методичної роботи дошкільного закладу, заходи щодо упровадження інноваційних педагогічних технологій у навчальний процес, згідно з концептуальними засадами Базової програми. Для забезпечення системного підходу до реалізації завдань дошкільної освіти в дошкільному закладі функціонує методичний кабінет,який є науково — методичним осередком для педагогів та батьків. Протягом року кабінет поповнився наочно — дидактичними посібниками, науковою, навчально — методичною літературою, іграшками, атрибутами, аудіо записами. Під керівництвом заступника директора з НВР педагогічний колектив має змогу здійснювати переорієнтацію всього освітньо — виховного процесу з навчального на розвивальний. Вихователі користуються сучасними науковими розробками, авторськими методиками, розробками занять, свят та розваг, матеріалами з досвіду роботи кращих педагогів, періодичними педагогічними виданнями .
Заступник директора з НВР закладу проводить контроль за розвитком професійної майстерності. Педагогам дошкільного закладу надана можливість впроваджувати різні форми підвищення фахової майстерності: самоосвіта, взаємовідвідування методичних заходів, колективні перегляди, використання кращого досвіду вихователів садку, міста. У всіх вихователів є теми з самоосвіти за якими вони створюють індивідуальний план та реалізують його протягом року. Вихователі та вчителі приймають участь у проведені педагогічних рад, семінарів, круглих столів.

Вжиті керівником заходи щодо зміцнення та модернізації матеріально-технічної бази навчально-виховного процесу.
Директор ШДС «Перевесло», приділяє значну увагу розвитку закладу та зміцненню і модернізації матеріально-технічної бази.
Завдяки активний діяльності батьківського комітету закладу, матеріально-технічна база ШДС у 2016-2017 навчальному році значно покращилась. Підчас підготовки до нового навчального року зроблено наступне :
— Проведено косметичний ремонт в усіх групах та класі;
• Перефарбовано панелі двох поверхів;
• Пофарбовано стелю в басейні;
• Замінено пошкоджену плитку в басейні;
• Відремонтовано частково дах;
• Замінено покриття над приямками.

За батьківські кошти придбано:
• Фарба для шпалер;
• прикраси до нового року ;
• змішувачі води (6 комплектів);
• замки і серцевини (16 шт);
• плівка – самок лейка для панелей;

Вжиті заходи щодо забезпечення навчального закладу кваліфікованими педагогічними кадрами та доцільність їх розстановки.
Кількість працівників:
• усього — 84,
• педагогічний персонал — 35,
• обслуговуючий персонал — 49.
Педагогічними кадрами та обслуговуючим персоналом дошкільний заклад укомплектований згідно з штатним розписом, праця педагогів упорядкована відповідно до нормативних норм, передбачених колективним договором. Педагогічне навантаження розподілено раціонально. Педагогічні працівники за віковими групами закріпляються наказом по ШДС «Перевесло» на початку року. Керівництво закладу приділяє велику увагу створенню у кожній групі мікрогрупи за психологічною сумісністю. На основі спостережень і тестувань визначаються рівень емпатії, емоційний комфорт, професійно-індивідуальна спрямованість членів групи.
Адміністрація дошкільного навчального закладу диференційовано підходить до вихователя-початківця і до досвідченого педагога-майстра, створюючи всі умови для розкриття їх творчого потенціалу. Також створено всі умови для працівників, які заочно здобувають вищу освіту: при виконанні учбового плану їм надаються додаткові оплачувані відпустки, мають змогу користуватися науковою, методичною та періодичною педагогічною літературою для написання контрольних робіт, доповідей тощо. У 2016-2017 навчальному році три вихователя — Адамчук Ю. В., Іваненко Н.В., Пархоменко О.С. — продовжили здобувати повну вищу освіту навчаючись педагогічному університеті ім. Драгоманова та інституті ім.. Грінченка. Пройшли курси підвищення кваліфікації вихователь: Бокач О.О, керівник гуртка: Григоріу Л.Г., заступник директора з НВР: Сагідолдіна І.М.
Соціальний захист, збереження та зміцнення здоров’я дітей та працівників. Забезпечення організації харчування та медичного обслуговування вихованців і працівників:
Одним з пріоритетних напрямків керівника є забезпечення соціального захисту: збереження та зміцнення здоров’я дітей закладу.
Організація харчування в дошкільному навчальному закладі здійснюється на підставі Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства», Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2001 № 1519 року «Пре затвердження норм харчування в начальних та оздоровчих закладах», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», затвердженої Наказом Міністерства освіти і науки України, та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 року № 298\227 (зі змінами і доповненнями).
Для забезпечення правильного харчування будь-якої людині необхідні три умови:
• наявність у їжі усіх необхідних інгредієнтів;
• здоровий травний тракт;
• раціональний режим харчування.
В ШДС «Перевесло» діти отримують 3-х разове харчування при 12 годинному перебуванні. Раціон харчування збалансований згідно вимог організму дитини в білках, жирах, вуглеводах, мінералах та вітамінах на добу.
Під час організації харчування, ми дотримуємося гігієнічних вимог до приготування, перенесення та роздачі їжі, не допускаючи порушень режиму дня, щоб не було зниження апетиту та поганого засвоєння їжі. Продукти харчування та продовольча сировина постачаються в заклад централізовано з баз постачальників. Продукти харчування мають сертифікати якості та відповідності.
Комірник веде чіткий облік продуктів харчування. Продукти реєструються у журналі, де вказується останній термін реалізації, дотримуються норми їх використання.
Старша медична сестра контролює роботу персоналу харчоблоку, дотримання санітарно-гігієнічних умов під час приготування та видачі їжі, закладу продуктів до котла, вихід готових страв, періодично перевіряє організацію харчування дітей. Добові страви відбираються щоденно кухарями у присутності медсестри, та заносяться у журнал бракеражу готової продукції, під особистий підпис.
Харчування в ШДС І ступеня «Перевесло» у 2016– 2017 навчальному році дітей дошкільних груп здійснювалось на суму 27,90, а дітей початкової школи — обід безкоштовний, плата за вечерю нараховується в залежності від кількості використаних продуктів. Це дозволило наблизити виконання норм харчування до адекватної компенсації фізіологічної потреби дітей, збереження їх здоров’я та забезпечення їх нормального фізичного розвитку. За результатами аналізу виконання норм харчування виконання норм харчування відповідає достатньому рівню.
Є діти пільгових категорій:
• діти з багатодітних сімей — 15 дітей — одержують харчування оплатою 50%,
• Діти з малозабезпечених сімей – 1 дитина — безкоштовне харчування.
• Діти учасників АТО – 5 дітей – безкоштовне харчування.
Ведеться постійний контроль з оплати за харчування, борги по батьківській оплаті відсутні. Вихователями усіх вікових груп ведеться планомірна роботу щодо формування навичок культури харчування дошкільнят та школярів, консультативна робота щодо харчування дітей вдома. Адміністрація постійно контролює якість страв та харчування дітей на групах та в їдальні. За результатами контролю проводяться індивідуальні бесіди видаються накази та заслуховуються питання про харчування на нарадах при директорові.
Медичне обслуговування дітей включає в себе проведення обов’язкових медичних оглядів у тому числі медичних оглядів перед профілактичними щепленнями, які здійснюються згідно з календарем щеплень у встановленому МОЗ порядку медичними працівниками ШДС та лікарем-педіатром.
Санітарно-освітня робота серед батьків проводиться через бюлетені, бесіди консультації. Розроблено заходи спрямовані на адаптацію новоприбулих дітей, зниження захворюваності в осінній період, а також роз’яснювальної роботи серед батьків щодо ізоляції хворих дітей з дитячого колективу для швидшого їх одужання. Безпосередньо у групах та класах проводиться консультативна робота з батьками щодо оздоровлення дітей вдома та в умовах дитячого закладу. Кожен працівник закладу 2 рази на рік проходить обов’язковий безкоштовний медичний огляд, який фіксується в індивідуальних медичних книжках. Згідно трудового стажу робітників надаються виплати по листам непрацездатності.
Педагогічним працівникам закладу надається щорічна відпустка з наданням матеріальної допомоги на оздоровлення — згідно діючого законодавства (ст.57) Закону України «Про освіту».
Дотримання вимог охорони дитинства, техніки безпеки, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм:
Протягом 2016 – 2017 навчального року робота в навчальному закладі робота з питань забезпечення профілактики дитячого травматизму здійснювалась згідно з річним планом, в основу якого покладено Закон України «Про дорожній рух», «Про пожежну безпеку», і була спрямована на здійснення профілактики дитячого травматизму, формування навичок здорового способу життя. Робота вихователів та вчителів з дітьми з питань попередження травматизму та формування навичок здорового способу життя здійснювалась з урахуванням вікових особливостей дітей в дидактичних, рольових іграх, шляхом індивідуального спілкування, практичної та образотворчої діяльності. Значна увага приділялась роботі з батьками з питань профілактики дитячого травматизму та формуванню здорового способу життя.
З метою запобігання нещасним випадкам та з метою збереження здоров’я вихованців, протягом 2016 — 2017року систематично проводились інструктажі з охорони життя і здоров’я дітей. Працівники дотримувались техніки безпеки в групах, класах та на ділянках навчального закладу, надавали дітям знання з протипожежної безпеки та правил дорожнього руху, пропагували ці знання серед батьків. З метою удосконалення теоретичних знань та практичних навичок дітей та педагогів в період та на фоні непередбачуваних надзвичайних ситуацій та з метою використання надбаних знань під час надзвичайних ситуацій, в ШДС проводилися «Тиждні безпеки дитини», «Тижні знань з основ безпеки життєдіяльності», « Тижні безпеки дорожнього руху» в ході яких було проведено бесіди, розваги, вікторини відкриті заняття та уроки.
Дисциплінарна практика та аналіз звернень громадян з питань діяльності навчального закладу. Реагування керівника на зауваження та пропозиції.
На виконання Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 р., Указу Президента України № 700/2002 «Про додаткові заходи забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення», проведено ряд заходів, а саме: заведені журнали обліку особистого прийому громадян, реєстрації пропозицій, оформлений інформативний куточок щодо порядку звернення громадян.
За минулий 2016 – 2017 навчальний рік кількість усних звернень склала 198 із них 195 з метою оформлення дітей у дошкільний заклад і 3 щодо працевлаштування.
Підсумком роботи ШДС «Перевесло» за девять років, зокрема за 2016-2017 рік, є успішна атестація закладу.

FireStats icon Работает с FireStats