ШДС «Перевесло» на фестивалі пасхальної писанки

Київ – місто багатьох народів та релігій – цього тижня помітно змінився на краще. Вочевидь, весняний настрій охопив місто, перш за все найбільш творчу частину городян, котрі, враховуючи квітневі свята (серед яких здавна найпопулярніші – християнський Великдень та юдейський  Пєсах), вирішив прикрасити рідне місто усілякими цікавими речами.

Чудові, розписані професійними майстрами і дітлахами, дерев’яні писанки, що у ці дні завезли з різних куточків України і розвісили на деревах у сквері біля Національного театру ім. І. Франка. Від протесту проти руйнації пам’яток історії та культури, які зберігають пам’ять поколінь, — до збереження і поновлення тих самих традицій. завдяки яким Україна вирізняється у світі…

Відповідно, кількість писанок у сквері сягає кількох сотень, візерунки на них притаманні різним областям, ба більше, різним напрямам традиційного писанкарства і сучасного українського живопису. До речі, варто гірлянді писанок потрапити на дерево, як поруч з’являються бабусі з онуками, підлітки, молоді двійки, серйозні (бізнесового вигляду) дядьки – і дружно фотографують писанки хто на що: на мобільні апарати, фотокамери, відео…

Ідея перетворити традиційну українську писанку на бренд сучасного мистецтва України належить ініціаторам міжнародного етно-фешн-дійства під назвою «Парад вишиванок» — Олегові Скрипці, Ігореві Добруцькому та братам Капрановим. «Українська писанка символізує увесь цикл людського буття, від народження і аж до переходу в інший світ. Кожен регіон України має свої, лише йому притаманні, кольорові гамми і візерунки, а усі разом писанки складають унікальну картину, котра відтворює бутність людини та народу», — вважає О. Скрипка.

У рамках цієї ініціативи, у більшості обласних центрів України люди розписують величезні Великодні яйця, щоб не дати згаснути вогникові життя, яке писанки символізують.

FireStats icon Работает с FireStats